Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Liberecký kraj pomáhá v decentralizaci na Ukrajině

  • 30. 07. 2014 16:21

Sdílet článek

Zástupce kraje v Bruselu se setkal s místopředsedou ukrajinské vlády

Na pozvání ukrajinské vlády se ve dnech 3.-4. července 2014 uskutečnila mise Výboru regionů EU do Kyjeva. Šestičlenné mise se zúčastnil i zástupce Libereckého kraje v Bruselu a místostarosta Rádla Dr. Pavel Branda.

Hlavní poslání návštěvy bylo nabídnout pomoc s procesem decentralizace a demokratizace na Ukrajině. Delegace vedená předsedou Výboru se v rámci nabitého programu sešla s poslanci parlamentu (např. místopředsedou parlamentní komise pro regionální politiku a místní samosprávy), zástupci svazů obcí, měst, regionů a rovněž se zástupci ministerstev. Proběhlo i setkání se známým bývalým disidentem a vůdcem krymských Tatarů panem Dzhemylyovem.

Hlavním hostitelem byl pak místopředseda ukrajinské vlády a ministr pro regionální rozvoj p. Volodymyr Hroysman, který se svým týmem již připravil základní koncept decentralizace moci a který se již začal projednávat v parlamentu. Součástí programu byl rovněž kulatý stůl za učasti všech zainteresovaných stran, v rámci kterého vystoupil i Pavel Branda. "Ve svém vystoupení jsem ocenil odhodlání pana ministra rychle jednat a důležité reformy zrealizovat co nejdříve. Na druhou stranu je zapotřebí nově nastavovaný systém správy a samosprávy prodiskutovat především se zástupci regionů (oblastí a rajonů), měst i malých obcí," uvedl ke své účasti Branda. Výbor regionů nabídl své zkušenosti a ochotu pomoci. "Kromě studií je ale zapotřebí konkrétních zkušeností a tak jsem nabídl konkrétní spolupráci s našim krajem". Dr. Branda, který hovoří ukrajinsky, se tak ještě osobně sešel s předsedou oblastní rady Ivano-Frankivské oblasti p. Vasylem Skrypnychukem a domluvil navázání spolupráce s Libereckým krajem.

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky