Hejtman Půta jednal v Bruselu o možné opravě Ještědu z evropských fondů

16. 09. 2016

V sídle Evropské komise v Bruselu v polovině týdne jednal hejtman Libereckého kraje Martin Půta o možnosti financování oprav Ještědu z evropských zdrojů. Na jednání jej doprovodil Pavel Branda, místostarosta Rádla a zástupce Libereckého kraje při EU. Vedoucího kabinetu komisařky pro regionální politiku mimo jiné seznámili se zkušenostmi Libereckého kraje s evropskými fondy.

Důležitým bodem jednání byla problematika projektů cestovního ruchu – konkrétně případ Ještědu, jehož opravu současná, přísně nastavená pravidla, neumožňují, jelikož se jedná o hotel.

„Vysvětlili jsme zástupcům Komise, že se jedná o kulturní památku a dominantu kraje a požádali, zda by bylo možné najít společně řešení,“ uvedl Martin Půta. Opravu Ještědu jako pouhé památky však dle informací Nicoly de Michelise, vedoucího kabinetu komisařky Cretu, financovat nelze. „Nicméně pokud by byla regenerace Ještědu součástí širší strategie rozvoje území a měla význam pro rozvoj hospodářství a pracovních míst, bylo by možné evropské fondy využít. Liberecký kraj je připraven do takového širšího partnerství aktivně vstoupit a najít řešení,“ shrnul výstup z jednání hejtman.

Vedoucího kabinetu komisařky Nicolu de Michelise dále zajímaly pozitivní i negativní zkušenosti kraje s čerpáním z evropských fondů. „Komisi jsme informovali o velkém přínosu strukturálních a investičních fondů především v oblasti poskytování veřejných služeb, kvality infrastruktury či rozvoje venkova. Zároveň jsme upozornili na některé těžkosti, s kterými se potýkáme jako např. nadměrné zatížení žadatelů kontrolami či právní nejistota při zadávání veřejných zakázek,“ dodal Martin Půta.

Ing. Branda Pavel Ph.D.
p.branda@ern.cz