Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Evropský summit regionů a měst v Athénách

Ing. Branda Pavel Ph.D.

  • 18. 03. 2014 12:23

Sdílet článek

Ve dnech 7. a 8. března se řeckých Athénách uskutečnil 6. Evropský summit regionů a měst. Summit se koná jednou za tři roky a organizuje jej Výbor regionů. Výbor regionů tak oslavil i 20 let své existence (založen byl v roce 2004 Maastrichtskou smlouvou).

Hlavním tématem summitu bylo „Evropské zotavení, místní řešení“. Diskutovalo se tedy o překonání následků hospodářské krize a úlohách, které v tomto procesu hrají města a regiony. Tohoto tématu se týkalo páteční plenární zasedání i následné 2 workshopy. Výbor regionů přijal rovněž tzv. Athénskou deklaraci k průběžnému hodnocení Strategie Evropa 2020 (ke stažení zde).

Sobotní plenární zasedání se pak týkalo budoucí role měst a regionů v integračním procesu i směřování EU jako celku.

Na stránkách summitu naleznete další informace jako např. video shrnující summit.

 

Liberecký kraj na summitu

Za Liberecký kraj se summitu zúčastnil hejtman Libereckého kraje Martin Půta a místostarosta Rádla a zároveň zástupce LK v Bruselu Pavel Branda.

Pavel Branda vystoupil v debatě na sobotním plenárním zasedání v otázce budoucí role Výboru regionů ve schvalování evropské legislativy (videozáznam z plenárního zasedání).

Výbor regionů také vydal u příležitosti summitu speciální číslo časopisu Regions and Cities of Europe, ve kterém byl publikován celostránkový článek Pavla Brandy „Agenda pro nové dovednosti a pracovní místa v regionech“, ve kterém jsou zmíněny příklady z Libereckého kraje (např. kampaň na podporu vzdělávání v přírodovědných a technických oborech, či přeshraniční spolupráce univerzit v Euroregionu Nisa). Časopis je ke stažení zde – článek na str. 14).

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky